Hable Con Ella | Talk To Her | Konuş Onunla


2002 yapımı Almodovar filmi. Film hakkında bilgi:

Pedro Almodóvar, "Konuş Onunla"'ya "Annem Hakkında Her Şey"de bıraktığı yerden başlıyor: Altın rengi, üzeri güllerle kaplı bir perde, Alman kareograf Pina Bausch'un 'Café Müler' adlı gösterisini sergilemesi için açılır. Bu sırada kamera, izleyiciler arasında yan yana oturan ama birbirini tanımayan iki erkeğe odaklanır: Bir hasta bakıcı olan Beningo ve kırklı yaşlarında Arjantinli bir yazar olan Marco. Sahnede iki dansçının Henry Purcell'in The Fairy Queen eseri eşliğinde etkileyici dansı üzerine, Beningo yanında oturan Marco'nun gözyaşlarına engel olamadığını fark eder; ona kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek, onunla konuşmak ister; ama toplum içinde davranmanın sınırlayıcı doğası buna cesaret etmesine izin verez; Beningo da -pek çoğumuz gibi- susar.
Aylar sonra iki adam, Beningo'nun çalıştığı özel klinikte tekrar karşılaşırlar. Marco'nun profesyonel boğa güreşçisi olan sevgilisi Lydia ağır bir biçimde yaralanmış ve komaya girmiştir. Beningo, bu sırada komada olan başka biriyle, genç bale öğrencisi Alicia'yla ilgilenmektedir. Marco'nun Lydia için ne yapacağın bilmez haline karşı, Beningo Alicia'yla konuşmakta, onun ileride nasıl biri olacağını hayal etmektedir. Marco'nun çaresizliğini gören Beningo, ona yardım elini uzatır ve tek cümleyle yapması gerekenin ne olduğunu gösterir: "Konuş onunla!". Kliniğin dört duvarı arasında, geçmek bilmeyen zamanın içinde sıkışıp kalmış iki adam, geçmiş-şimdi ve gelecek arasında gidip gelen hafızaları aracılığıyla dört kişilik bir dostluk kurarlar.
İki erkeğin dostluğu, yalnızlık ve tutkunun açtığı yaraların iyileşememesi üzerine bir film olan "Konuş Onunla", bir yandan ilişkileri belirlemede "konuşmanın" ne kadar önemli olduğunun altını çizerken, bir yandan da iletişimin her zaman diyalog şeklinde gerçekleşmek zorunda olmadığını da hatırlatıyor; hatta filmdeki monologlar, karakterlerin yaşamlarını ve kişiliklerini gözden geçirmelerine olanak verdiği için diyaloglardan çok daha verimli bir işlev yükleniyor. Tek cümleyle özetlemek gerekirse, "Konuş Onunla", "Annem Hakkında Her Şey"le uluslararası arenada beklenmedik şekilde ticari başarı kazanan Almodóvar'ın, kendine özgü üslubundan ve sıra dışı konularından vazgeçmeyeceğini gösteren bir film.(sinema.com alıntı)

2 Yorum:

pariseda dedi ki...

Merhaba öncelikle düşüncelerin için teşekkür ederim.Konuş Onunla
filmini defalarca izleyip bıkmayanlardanım.Beningo'nun konuş onunla demesi,adamın dans gösterisini izlerken ağlaması,filmin içinde geçen kısa film ve cucurrucucu paloma şarkısının olduğu sahneleri çok severim.Pedro Almodovar'ın en iyi filmi(bence).Ayrıca yenilmez filmini beğendim ,gerçekten bazı sahneler gereksiz uzun tutulmuş. Morgan freeman çok iyi oynamış.

Evren - Sahne dedi ki...

:) Mersi.

Peki Konuş Onunla filminin finali öyle mi bitmeliydi? Bari konuşsaydı kızla, kız kendini ifade etseydi de öyle bitseydi :)

 

Sahne | Scene - Evren ©