A Serious Man (2009)










Kara mizah türü Oscara aday olmuş bir film. Açıkcası Coenler yine yapacağını yapmış, biraz komik, biraz düşündürücü, biraz da dramatik bir film ortaya çıkarmışlar.İmdb puanı 7.6

- Ekşisözlük yazarı 'ziggy played guitar' film hakkındaki yorumunu sevdim. Şöyle demiş:

"coen'lerin son deliliğidir.

ilk filmlerinden bu güne yarattıkları coen sinema dilini yine kullandıkları, zaman zaman bütün filmlerinden daha absürd, zaman zaman bütün filmlerinden daha "ciddi" bir film olmuş. adamlar kendi sinema anlayışlarını öyle ince öyle güzel dokudular ki bu güne kadar, bunların birkaç filmini izlemiş bir zat-ı muhterem hakkında hiçbir şey bilmeden sinemaya girse bu filmin bir coen filmi olduğunu anlar.

bu deli dahiler aslında birbirinden çok farklı filmler çeker gibi yapıp çok benzer filmler çekiyorlar son dönemde. sessizlik sakinlik açısından no country for old men'e, her yerinden fışkıran absürdlüğü ile burn after reading`'e benziyor film.

coenlerin sinemasının temelini beklenmedik olayların tamamen normalmiş gibi karşılanması olduğundan filmin başından itibaren yüzünüze bir tebessüm yapışıyor ve filmin açık açık dalga geçtiği yahudilik inançları, bu inançlara yaklaşım şeklinin özgünlüğü ile yüzünüzdeki tebessüme bir de şaşkınlık ekleniyor.

filmin gitgide acayipleşen akış sonucu birçok filmin konusunda geçen "işin garip yanı" kalıbı, bu filmde "işin normal yanı" arayışına dönüşüyor.

coenlerin artık filmleri bir yana kendileri sinema tarihinde kültleşmeye başladı. günümüz sinemasının kendini tekrar edişi, orjinallik yoksunluğu, edebiyattan kopya alışkanlığı içerisinde gerçekten hiçbir filmi kaçırılmaması gereken bir ikilinin yeni başyapıtı bu film."

Filmden bir sahne

9 Yorum:

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Bu gece izlenme sırasında olan film.Coen kardeşlerin filmlerini çok seviyorum zaten :)

Evren - Sahne dedi ki...

Bakalım siz nasıl bulacaksınız? :)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Devamlı geliyorum bloguna ama izleyicin olmadığımı bugün farkettim :)İzleyeyim yazarım düşüncelerimi :)

Evren - Sahne dedi ki...

Oscar da en iyi film kategorisinde de aday :)

Hatırlatayım dedim. Belki düşüncelerinize bir katkısı olur :p

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Eveeeet izledim ve geldim :)Tam Coen kardeşler filmi, tam bir kara mizah.yahudi kültürü uzak olsada beğeniyle izledim.Henüz District 9 u izlemediğim için en iyi film konusunda bişi diyemeyeceğim :)Ama Coen kardeşler sinemasını sevmeyen biri bu filmde sıkılabilir.Coen kardeşlerden favori filmim big lebowski :) Oscar demişken,Up in The Air bence pek oscarlık bir film değil.önceki akşamda onu izlemiştim.temposu çok düşük bir film.yalnızlık ve insan ilişkileri üzerine çok daha iyi filmler var bence.
a serius man'den hoşuma giden bir cümleyle bitireyim :)

"saklanan gerçek bulunduğunda içindeki tüm umut ölür"

sevgiler...

Evren - Sahne dedi ki...

Güzel cümleymiş, unutmuşum :) Sağolun.

Up in the air oscarlık film değil evet :)

Coen kardeşler de Oscarı alamaz.

Coen kardeşleri sevenler bu filmi de beğeniyor ama herkes aynı görüşte değil özellikle sinemalar.comda film hakkında fazlasıyla olumsuz yorum var.

Beğendiğinize sevindim.

En iyi orijinal senaryo dalında ödülü bekliyorum :)

-

Oscarı alacak film ise biraz olay yaratan, ses getiren bir film olmalı. District 9 görselliği, konusu ve kurgusu ile Oscara yakışırdı doğrusu. Ama Avatar kadar ses getirmedi ve ön plana çıkmadı.

Precious dışında tüm filmleri izlemiş biri olarak bana sorarsanız District 9 ve Avatar dışında öyle aman aman bir film yok. Avatar aday olduğu dallardan rahat 4-5 ödül kazanır.

District 9, Avatar'dan da iyi bir film. Ve inanır mısınız böylesine bir film Türkiye'de 7 hafta durmuş ve sadece 45.000 kişi izlemiş!

Neden peki ? Popülerlik ve reklam yoksunluğundan. Normal şartlarda Avatar'dan daha fazla izlenmesi gereken bir film District 9.

İşte bu sebeblerden olursa Oscar da Avatar'a gidebilir :(

Sevgiler :)

Not: Mümkün olursa tüm filmleri izledikten sonra (en iyi film kategorisi dışında diğer dallarda izlemediklerim var) yazmayı düşündüğüm, Oscar tahminlerimi değerlendireceğim postta bu yorumumdan alıntılar yapabilirim.

pariseda dedi ki...

Evren filmin yarsına kadar izleyebildim. ikinci bölümü eklememişler film sitesine,filmin sonunda ne oluyor?Bugün korsancıma gidip almaya değicek bir son mu?

Evren - Sahne dedi ki...

Filmin ikinci yarısında olaylar çözüldüğü için daha keyifli bir film haline geliyor, ikinci yarısı daha iyi o açıdan.

Film sonu sahnelerini Türkçe alt yazısıyla ekledim :)

pariseda dedi ki...

teşekkürler:)

 

Sahne | Scene - Evren ©